torsdag den 21. februar 2013

Orkideliv


I forgrunden to Cattleya, den røde til højre er Little Hazel

Masser af Rhynchostylis i en vanvittig flot mørklilla farve 
Pengene bruger jo ikke sig selv! Så i dag tog jeg op til Orkide Gartneriet i Fredensborg. Jeg købte bogen Orkideliv helt tilbage i 2005 og den satte virkeligt fantasien i gang i mit hoved. Jeg drømte om at se dette fantastiske sted. Jeg har gennemlæst deres slagslister på internettet mange gange, og set de flotte billeder, men ikke før i dag er det blevet til et besøg deroppe. Jeg kan kun sige, at har man læst bogen og har man en smule fantasi, så er Orkide Gartneriet (og Hans) fuldstændigt som man forestiller sig det, bare endnu bedre!

En ren kæmpe, måske en Bulbophyllum phalaenopsis. Her sammen med min taske til størrelses sammenligning.
 Hans er en utrolig vidende mand, det fornemmer man straks. Og uden at have mødt ham mere end den ene gang, så tror jeg simpelthen ikke at han blive træt af at tale om orkideer. Han havde i hvert fald ikke noget imod at svare på alle mine mange spørgsmål.
Til sammenligning, min take og orkideliv
Hans var ved at pakke sine trofæer fra Malaysia ud



Vibefedt

Orkideer på væggene og kødædende planter i bunden

Den høje pink er Calanthe "Prinsesse Alexandra". Jeg var meget beæret over at være i kongeligt selskab, men jeg tog hende ikke med hjem

Alt hvad en orkide elskers hjerte kan begære

En anderledes Paphiopedilum. En lille plante med en kæmpe blomst. Rigtigt kær

Masser af fruesko, både asiatiske og sydamerikanske
Summa summarum, 10 marts holder de åbent hus. Denne dag blir der blandt andet rundvisning i de store drivhuse der er forbudt for publikum og lur mig om der ikke er et godt tilbud eller to den dag.

Jeg ønsker mig i denne tid

Mit liv ville være fuldstændigt perfekt for tiden, hvis ikke det var for den meget kedelige situation at jeg ingen arbejde har. Jeg er uddannet lærer og jeg elsker mit fag, der er bare næsten ingen jobs at få. Og fleste af dem der er, de går til lærere der allerede har flere års erfaring. Nuvel, ikke mere brok fra mig om det, men jeg har besluttet mig for, at når jeg snart skriver under på en ansættelseskontrakt, så vil jeg forære mig selv en Phragmipedium bessae. Jeg synes den er så smuk og fantastisk og oppe ved Hans Christiansen i dag vrimlede det med dem.

Da jeg i sin tid flyttede hjemmefra, var det første jeg købte til mit nye hjem en stor, smuk Medinilla. Vores nye hjem i Taastrup er blevet fejret med blandt andet en Maxillaria rufescens jeg har ønsket mig i flere år og en Calanthe "Ghita Nørby". Imens drømmer jeg videre om "Bess". Jeg ved lige, hvor den skal stå.

onsdag den 6. februar 2013

Macaroni and Cheese- med fennikel

                                                     
Mac & Cheese, with fennel

Mmmm, de sidste par dage er jeg blevet fristet over evne af flotte, tykke fennikel i Fakta og i dag kunne jeg ikke længere modstå deres charme.

Indtil for nyligt har jeg været fanatisk vegetar(lacto-ovo) siden jeg var 14 og en dag for snart mange år siden fandt jeg en rigtig fantastisk vegetar kogebog fra England, dog oversat til dansk. Den opskrift jeg husker bedst var opskriften på mac & cheese- med fennikel. Dengang var jeg ikke klar over at mac & cheese= makaroni og ost i Amerika svarer til spagetti med kødsovs. Det er en rigtig børneret i USA, men den smager nu enormt godt. Denne version er noget sundere end den amerikanske og så er den frisk og anderledes.
Efter et par flytninger har jeg desværre mistet eller forlagt den originale kogebog, men heldigvis fandt jeg opskriften på nettet.

Opskriften jeg fandt var ikke helt nøjagtig som jeg husker den, og så var den selvfølgelig på engelsk med de engelske mål (ounces/pints), så jeg tænkte at jeg ville spare andre for besværet. Prøv den, som lækker hverdagsret.

 Der vanker fedterøvspoint til den der kan huske navnet på kogebogen?




Ingredienser til 2 personer
  • 3 dl skummet mælk
  • 1 løg, groft hakket
  • 3-4 forårsløg, hakket
  • 1-3 laurbærblade 
  • 180 gram økologisk fuldkorns makaroni (kan erstattes af almindelig makaroni)
  • 25 gram smør- til jævning, må gerne tages på slump
  • 30 gram økologisk fuldkornsmel- til jævning, må igen gerne tages på slump (kan erstattes af almindeligt hvedemel)
  • 1 knoldfennikel, hakket
  • 50-60 gram revet modnet cheddar, f.eks. Kerrygold Mature Cheddar 
  • Salt
  • Peber


Løg og laurbær trækker i mælken over svag varme

Klar til ovnen


Fremgangsmåde
Kog makaronien al dente.
Bring det hakkede løg og laurbærbladende i kog sammen med mælken og lad det simre over svag varme i 10 minutter til mælken har taget smag af løg og laurbær.
Smelt smør og mel i en gryde over medium varme og rør det sammen som starten på en bechamel sauce.
Si løg og laurbær fra mælken og tilsæt langsomt mælken til jævningen. Det skal blive til en tyk sauce.
Tilsæt den kogte pasta, den hakkede knoldfennikel og de hakkede forårsløg og smag til med salt og peber.
Kom blandingen i et smurt, ildfast fad og bag det i ovnen ved 190 grader i omkring 25 minutter indtil overfladen er gyldenbrun og sprød.

Det færdige resultat. Mmmmm


Ode til fennikel

Knoldfennikel er en af mine yndlings grøntsager. Den smager ikke bare enormt godt, de er også sådan lide frække at se på, med deres tykke maver og strittende grønne ører.

Jeg har læst et sted, måske i en af Camilla Plums koge eller havebøger, at knoldfennikel enten er hun eller hanplanter. Jeg ved ikke om det er sandt eller ej, jeg synes ikke jeg har ku se forskel når jeg har dyrket dem i haven, men jeg foretrækker mine godt tykke om maven.

 En rigtig frisk og lækker fennikel, hvor de grønne blade endnu ikke er visnet, hvor bunden er frisk og fast og uden brune pletter.

Hvis det passer med han og hun fennikel er denne tydeligvis en dame.

Fennikel er en skærmplante og i familie med gulerod, pastinak samt mange af vores krydderurter som persille og dild. Smagen er frisk og anisagtig og sødskærm og anis hører da også til familien. 

Knoldfennikel er svær at dyrke i Danmark fordi den nemt går i stok, men skulle det gå så galt så kan man bruge de lækre dildlignende blade. Der findes dyrknings vejledninger blandt andet på 

Knoldfennikel har også en smuk rød fætter, bronzefennikel, som kan blive meget høj og når den blomstrer på sine høje, rødgyldne stængler tiltrækker massevis af insekter, især svirrefluer, som vi elsker fordi deres larver æder bladlus i store mængder. I modsætning til knoldfennikel er der ingen ben i at dyrke bronzefennikel, den skal bare plantes på et solrigt sted og vandes godt i starten til den er etableret, så passer den sig selv. Bronzefennikel er også yndig i en buket.





tirsdag den 5. februar 2013

Anne Just

Jeg kan ikke skjule at jeg elsker blomster og smukke planter. Jeg elsker også at male dem, naturrealistisk selvfølgeligt! En af mine største have helte, på samme niveau som min mormor og Claus Dalby, var multikunstneren, maler og havearkitekt Anne Just. 

Billederne her er taget på Havens Dag i 2012. Annes have i Hune er det smukkeste eftermæle og arv nogen kan efterlade og stadigvæk en meget smuk oplevelse. Her er nogen af de billeder jeg tog i hendes atelier, hvor mange af hendes værker nu er udstillet.


Forskellige portrætter og keramik urner Anne lavede. 


Zen stemning i Annes atelier
Et skatkammer af smukke, moderne billeder. De er desværre ikke til salg, men det er muligt at købe kopier i plakatformat af mange af dem og få dem indrammet