|
Billedet er venligst udlånt af FB gruppen Næsby Hønseri, og viser burhønen Lilys fantastiske forvandling. 8 måneder er der, mellem det første billede af en nyankommen Lily(øverst til venstre) til Lily i dag(nederst til højre).
|
I disse dage er dyreglade mennesker over hele Danmark endeligt blevet hønsejere. Nogle har ventet med spænding i flere uger og for mange er det første gang de skal have høns, andre har valgt at supplere et allerede eksisterende fjerkræhold ved at tilbyde et lykkeligt otium for et antal, for industrien, udtjente æglægningsmaskiner.
Heldigvis er der stadig mennesker derude, som ikke har glemt at høns, også dem i industrien, er levende væsner som har krav på medfølelse og respekt. Udtjente burhøns, værdiløse til videre æglægning og hvis destination det oprindeligt var at blive kværnet til minkfoder eller destrueret.
Men Lina og Stefan, et ungt par fra Næsby på Sjælland, har taget initiativ til at starte Næsby Hønseri, en lille organisation på hobbybasis, med det formål at redde nogle af alle disse stakler fra kværnemaskinen og gøre det muligt for ganske almindelige danskere at adoptere dem og give dem gode liv i baghaver landet over.
For æglægningsindustrien er hønsene ganske ubrugelige efter deres første år som æglæggere. Hønsene begynder cirka halvandet år gamle at gå i fældning, hvilket kan tage en måned eller mere og i den tid lægger hønen ingen æg. I denne periode er hun kun en udgift for landmanden og tilmed, så lægger 2. års høns lidt færre, men større æg end unghøns, som også kaldes første års høns.
Så det, som bedst kan betale sig for burægsproducenten er, at aflive hele besætningen på en gang og skifte den ud med nye dyr.
Disse halvandet år gamle, hvilket for industrien svarer til oldgamle, men reelt er en høne i sin bedste alder, sendes så til destruktion. Høns holdt under sundere og mindre intensive forhold kan nemt blive 4-8 år gamle og det samme kan burhøns. Dog sker det lidt sjældnere at de bliver helt gamle, da de lægger så ufatteligt mange æg og det er svært at få dem til at skære ned på produktionen.
|
Man skulle næsten tro der var tale om to forskellige arter eller i hvert fald racer af høns, men det er faktisk den samme høne. Hvilken høne ville i helst spise jeres morgenæg fra?
|
Burhøns bliver tit meget søde, nysgerrige og kontaktsøgende høns, som deres ejere har stor glæde af, udover de store mængder æg de lægger. Man bør dog tænke sig om inden man vælger at få burhøns indenfor i hjemmet. F.eks. så skal man være forberedt på, at det kan være svært for hønsene at vænne sig til et liv i frihed eller i hvert fald langt friere forhold end i burene de sad i. Det kan godt tage et par uger, hvor de langsomt bliver mere og mere rolige og fortrolige med deres mennesker og deres nye liv. Høns har super gode instinkter, men livet som burhøns gør at mange af dem bliver sat ud af drift. Derfor har mange burhøns glæde af andre høns til at vise dem vejen. Det bedste er at få f.eks. en halvvoksen hanekylling. Haner gør tit et stort nummer ud af deres høner, viser dem sovepladsen, det bedste foder, sørger for at alle kommer med ind osv. En stor fuldvoksen hane kan dog være for tung for eks burhøns i starten når han prøver at parre dem, da de ikke har så meget at stå imod med. Netop derfor er en hanekylling en god ide, hvis det er af en race som bliver tidligt moden.
Han vil vokse hurtigt med ansvaret, både i størrelse og sind og blive hønsenes bedste ven og beskytter.
Noget andet man skal tjekke er, om næb og klør er i orden. Hvis ikke man kan gøre det selv, er det en god ide at gå til dyrlægen og få klippet kløerne. Det bliver formodentligt første og eneste gang dine nye høns ser dyrlægen, da de normalt er meget sunde og selv slider kløerne. Men i burene er dette umuligt for dem. Man bør derudover tjekke dem for sår og evt. bylder og i starten holde dem på begrænset plads som de kan overskue, mens de lærer hinanden bedre at kende. Husk at selvom hønsene måske er vokset op under samme tag, så var det bland tusindvis af andre høns.
Høns er fantastiske til at genkende artsfæller, men meget mere end 100 forskellige "ansigter" rækker deres hukommelse ikke til.
Der vil derfor komme lidt ævl og kævl når hønsene har fundet sig til rette og fået kræfter og energi til at bekymre sig om rangordenen i flokken.
Man bør altid tænke sig godt om inden man anskaffer høns, også selvom man virkelig bare gerne vil hjælpe nogle stakkels forhutlede dyr som har været gennem deres livs helvede.
Har du og din familie lyst og plads til at passe høns 365 dage om året? Det er ikke kun at snakke med hønsene, give dem godbidder, at have dem til at følge rundt efter dig i haven når du hakker ukrudt eller graver. Der skal også samles æg ind, de skal have foder og rent vand til rådighed hele tiden og med jævne mellemrum skal der gøres rent og strøs rent halm, strøelse eller sand. De skal også tjekkes for utøj og parasitter engang imellem, men den gode nyhed er, at eks burhøns i det store hele vil være fri for utøj og smitsomme sygdomme når de ankommer til deres nye hjem.
|
Hønen Libby viser hvor meget plads hun ville have til rådighed i et af de nye, såkaldte velfærdsbure. Æggeproducenterne får det jo til at lyde som himlen, med nye forbedrede bure. Tror Libby er glad for at hun har udtjent sin tid hønsehelvede, men i de konventionelle bure ville hun have endnu mindre plads. |
Nu har du måske fået lyst til at give 2-3 eksburhøner et godt hjem, hvor de skal leve i ro og mag og lægge sunde og velsmagende æg til morgenbordet, bagværket og de guleste pandekager du nogensinde vil se og smage. Men, hvor hvor får man sådan nogle eks burhøns fra?
Jo, udskiftningen sker som regel i maj og igen i september. På andre tidspunkter har æggeproducenten ikke lyst til at skille sig af med deres høns.
Man bør tænke sig godt om, inden man betaler æggeproducenten penge for udtjente høns. For ham er de et affaldsprodukt og han vil leve fedt på folks gode hjerter, hvis han bliver betalt penge for affald. Bed om at få hønsene gratis eller betal max. 10 kroner pr styk.
Men det bedste er klart at kontakte Næsby Hønseri, alias Lina og Stefan. På nuværende tidspunkt er det gratis at adoptere burhøns fra dem, men de har hårdt brug for sponsor støtte i form af penge til leje af lastbil, flyttekasser m.m. da de er unge mennesker, uden de store midler, men med hjerter af guld. Sidste befrielsesaktion betalte de ud af egen lomme, inklusiv leje af lastbil, flyttekasser, bropenge osv.
Har man ikke råd til at betale et symbolsk beløb på 30-50kr pr. høne, som går ubeskåret til at sætte flere høns fri, så bør man nok overveje om man har råd til hønsenes kost og pleje. Man kan også donere gamle, men rene flyttekasser til projektet. Eller måske holde loppemarked og donere pengene til Næsby Hønseri.
Start overvejelserne nu, læs reglerne om hønsehold i din kommune, få bygget det hønsehus. Absolut minimum bør være 1/2 m2 indendørs plads og 1 m2 udendørs pr. høne. Men selv dette vil være luksus i forhold til hvad de er vant til. Dog gælder det, jo større jo bedre. Har de mulighed for at få adgang til græs og ukrudt vil de være meget lykkelige høns.
Køb foder, æglægningspiller og hvede, samt vand og madspand beregnet til høns og meld dig til hos Næsby Hønseri i god tid med, hvor mange høns du ønsker. Måske bliver du skuffet, som nogen blev denne gang over ikke at få det ønskede antal høns. Men det er en lille organisation, med meget små midler og hønsenes velfærd kommer i første række.
Kan du ikke støtte ved at adoptere høns, så kan du alligevel støtte burhønsenes velfærd, ved at sørge for at der bliver færre af dem. Så undgå så vidt muligt at købe buræg og produkter med buræg. Økologiske høns har det bedste liv at af alle høns i industrien og de er med garanti ikke næbtrimmet, et uhyrligt indgreb, hvor det yderste af næbbet amputeres. Det svarer til, hvis mennesker fik amputeret halvdelen af hånden. De fleste af en hønes sanseorganer sidder i næbbet og spidsen af næbbet.
Jeg håber at du har fået øjnene op for muligheden for at adoptere nogle eks burhøns, eller i hvert fald godt og grundigt mistet appetitten for buræg.
|
Lykkelige høns i gang med at udradere ukrudtet. Ku det blive et hverdagssyn i din have? |
Tusind tak til Næsby Hønseri for det store arbejde de gør og for udån af disse fantastiske billeder. Mød dem på Facebook og støt dem og hønsene, hvis du kan.
Næsby Hønseri på Facebook