mandag den 21. maj 2012

Voksende kyllinger, voksende glæder

Ah ja, det værste er overstået blandt de store og lidt mindre kyllinger. Risikoen for at de bliver kolde i et upåagtet øjeblik eller rammes af sygdomme formindskes dag for dag. Der ædes og drikkes på livet løs. Patrick kalder de små slughalse "bellies on legs" og det er ikke helt forkert. Når man kommer ud til dem med foder, kan man næsten mærke deres sult helt ind i knoglerne. Foderbeholderen fyldes op og så er alt godt igen. Lige indtil foderet er spist eller beholderen lige skal have et dask, så den gode mad ryger ned i bunden, hvor de kan nå den.
Selvom jeg på dette tidspunkt, hvor nogen af kyllingerne er omkring 8 uger, i princippet burde gå over til voksefoder har jeg valgt ikke at gøre det, men i stedet fortsætte med at fodre med startfoder, suppleret med noget hvede. Derudover får de græstørv fra projekt køkkenhave. Jeg burde dobbeltgrave have, hvilket betyder at vend græstørven ned i jorden der skal dyrkes, da den indeholder meget næring Men de små har  meget glæde af at skrabe i græsset, æde det bedste af det samt de ukrudtsfrø og insekter der gemmer sig deri. Alt dette mens de stadigvæk er i sikkerhed bag lås og slå i Børnehaven. Ja der ryger en del regnorm på kontoen må jeg indrømme, de guffes med velbehag, men jorden er tilsyneladende meget frugtbar for det vrimler med dem. Især i køkkenhaven. Jeg tager dette som et tegn på at jeg gør noget rigtigt, selvom udbyttet ikke altid står mål med anstrengelserne når det kommer til grøntsagerne.

Alt kyllingerne vil i denne alder er at spise og drikke, spise og drikke og især hanekyllingerne tager gerne en slåskamp for at finde ud af hvem, der bestemmer. De lavest rangerende haner vokser ikke så hurtigt som deres mere dominerende brødre, men tager man disse fra vil de næst højest rangerende i hierarkiet få et skud naturlige hormoner, som gør at deres vækst øges meget hurtigt så man efter kort tid ikke kan se forskel i størrelse på dem og deres dominerende brødre.

Hvis man ikke har lyst til at få små, daggamle, kyllinger, så er dette tidspunkt, hvor de er varmefri, et godt tidspunkt. Hvis man beskæftiger sig meget med dem i denne alder kan de blive meget tamme da de som sagt er nogle slughalse, som skal opbygge både fjer, krop og muskulatur. Så enhver som vil give dem mad er deres bedste ven. Dermed lærer de hurtigt at forbinde mennesker med noget godt. Derudover har de god tid til at falde til i deres nye hønsegård før de går gennem kønsmodningsfasen, hvor de desværre kan være sårbare overfor sygdomme.

Her guffes som gjaldt det livet
Så, så lidt stress som muligt er en god slagplan for sunde og tamme høns, som vil give mange glæder fremover.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar